Samenstelling
Dettol Med Benzalkoniumchloride XGVS OTC Reckitt Benckiser Nederland bv
- Toedieningsvorm
- Oplossing voor cutaan gebruik (0,2%)
- Sterkte
- 2 mg/g
- Verpakkingsvorm
- huidspray 100 ml
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Samenstelling
Betadine (polyvinylpyrrolidon-jodiumcomplex) XGVS OTC Mylan bv
- Toedieningsvorm
- Oplossing (lotion)
- Sterkte
- 100 mg/ml
- Verpakkingsvorm
- 30 ml, 120 ml, 500 ml
Basis: waterige oplossing.
- Toedieningsvorm
- Scrub (zeep)
- Sterkte
- 75 mg/ml
- Verpakkingsvorm
- 120 ml, 500 ml
Basis: waterige oplossing.
- Toedieningsvorm
- Zalf
- Sterkte
- 100 mg/g
- Verpakkingsvorm
- 30 g
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
Er is voor dit middel geen advies vastgesteld.
Advies
Volgens de WIP (Werkgroep Infectie Preventie)-richtlijn Desinfectie van huid en slijmvliezen (2013) op RIVM.nl is het advies om voor huiddesinfectie een desinfectans op basis van alcohol (60–90%) te gebruiken, met óf zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine of 1% jodium. De richtlijn beveelt voor desinfectie van slijmvliezen chloorhexidine 0,2–1% in water, of povidonjodium 10% in water, aan. De WIP heeft begin 2017 zijn activiteiten gestaakt.
De NVDV-richtlijn Infectiepreventiemaatregelen bij dermatochirurgische ingrepen (2020) beveelt een pre-desinfectans op basis van alcohol (60–90%) met óf zonder toevoegingen aan (conform de WIP–richtlijn Desinfectie van huid en slijmvliezen). De chirurg dient daarbij rekening te houden met corneatoxiciteit van alcohol, jodiumallergieën en (tijdelijke) verkleuringen die een ingreep kunnen hinderen.
Indicaties
- Antiseptische reiniging van kleine wonden.
Indicaties
- Profylaxe en behandeling van oppervlakkige infecties van de beschadigde huid (schaaf- en snijwonden) en bij brandwonden (oplossing, zalf).
- Huiddesinfectie voorafgaand aan injectie en bloedtransfusie (oplossing).
- Pre- en postoperatieve huiddesinfectie van het operatiegebied (oplossing, scrub).
- Handdesinfectie bij chirurgie (scrub).
Doseringen
Antiseptische reiniging van kleine wonden
Volwassenen en kinderen > 6 jaar
1–2× sprayen op de wond en 5 min laten inwerken. Maximaal 1×/dag aanbrengen en max. 3–5 dagen gebruiken.
Kinderen 1–6 jaar
1× sprayen op de wond (op max. 4 wonden) en 5 min laten inwerken. Maximaal 1×/dag aanbrengen en max. 3–5 dagen gebruiken.
Bij het weer opengaan van de wond mag de spray opnieuw worden aangebracht, maximaal 1×/dag gedurende max. 3–5 dagen.
Toediening
- Sprayen op een afstand van 4–12 cm, afhankelijk van de wondoppervlakte (resp. ca. 13 tot 22 cm²). Zo nodig een gaasje gebruiken om het eventueel teveel aan vloeistof weg te vegen.
- Tijdens het sprayen niet inademen.
- Niet gebruiken rond de ogen, oren, in de mond, de geslachtsorganen of op grote zones van het lichaam – groter dan 5% van de totale lichaamsoppervlakte (5% komt ongeveer overeen met kleine wonden van beide knieën en ellebogen).
Doseringen
Profylaxe en behandeling van infecties van de beschadigde huid en brandwonden
Volwassenen en kinderen
Oplossing: direct vanuit de flacon of door middel van watten of een gaasje aanbrengen op de volledig aangedane huid; eventueel afdekken (pleister of gaasverband). Bij wondinfecties de behandeling voortzetten tot er geen tekenen van infectie meer zijn of tot er geen duidelijk risico meer is dat de randen van de wond worden geïnfecteerd. Bij terugkeer van de wondinfectie na staken de behandeling hervatten. Bij ernstig ontstoken of vochtige wonden elke 4–6 uur aanbrengen om een optimale antimicrobiële werking te handhaven. Bij vervagen van de bruine kleur, de oplossing opnieuw aanbrengen.
Volwassenen en kinderen
Zalf: afhankelijk van het te behandelen oppervlak meerdere malen per dag aanbrengen op de volledig aangedane huid. Het verband wisselen op geleide van het klinisch beeld, in principe dagelijks of iedere 2 dagen. Bij ernstig ontstoken of vochtige wonden elke 4–6 uur aanbrengen om een optimale antimicrobiële werking te handhaven. Bij vervagen van de bruine kleur, de zalf opnieuw aanbrengen.
Huiddesinfectie voorafgaand aan injectie en bloedtransfusie
Volwassenen en kinderen
Oplossing: direct vanuit de flacon of door middel van watten of een gaasje aanbrengen op de huid.
Handdesinfectie bij chirurgie
Volwassenen
Scrub: de natte handen en onderarmen (tot over de ellebogen) met 5 ml scrub inwrijven en grondig borstelen gedurende 2½ minuut. Daarna afspoelen en dezelfde procedure herhalen.
Pre- en postoperatieve huiddesinfectie
Volwassenen en kinderen
Oplossing: direct vanuit de flacon of door middel van watten of een gaasje aanbrengen op de huid; eventueel afdekken.
Scrub: pre-operatief: het operatieveld bevochtigen en grondig inwrijven met de scrub gedurende 5 minuten. Het ontstane schuim verwijderen met een vochtig, steriel gaasje en vervolgens een desinfectans opbrengen.
Pasgeborenen: Het gebruik beperken tot het absolute minimum: zie voor meer informatie de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.
Ouderen: Bij aanleg voor hyperthyroïdie regelmatig of langdurig aanbrengen van grote hoeveelheden op uitgebreide huidgedeelten vermijden.
Verminderde nierfunctie: Vermijd regelmatig of langdurig aanbrengen van grote hoeveelheden op uitgebreide huidgedeelten aangezien eliminatie bijna uitsluitend via de nieren plaats vindt.
Bijwerkingen
Lokaal
Zeer zelden (< 0,01%): irritatie, brandend gevoel, erytheem, verkleuring of afschilfering van de huid, acrodermatitis, exacerbatie van eczeem, contacteczeem, dystrofie van de huid, fissuur, alopecia of huiduitslag.
Systemisch
Zeer zelden (< 0,01%): systemische allergische reacties zoals (papuleuze) huiduitslag en jeuk.
Bijwerkingen
Zelden (0,01-0,1%): overgevoeligheid. Contacteczeem, met symptomen zoals erytheem, blaasjes en jeuk.
Zeer zelden (< 0,01%): angio-oedeem, anafylactische reactie. Hyperthyroïdie; bij een voorgeschiedenis van schildklieraandoeningen na aanzienlijke opname van jodium (na langdurig gebruik op grote oppervlakken).
Verder zijn gemeld: chemische en thermische brandwonden, bij ophoping onder de patiënt tijdens pre-operatieve voorbereiding; zie de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen. Droge huid, exfoliatieve dermatitis. Hypothyroïdie (na langdurig of veelvuldig gebruik). Na opname van grote hoeveelheden jodium (op grote oppervlakken): acuut nierfalen, metabole acidose, verstoring van de elektrolytenbalans, abnormale osmolariteit van het bloed. Pneumonitis (als complicatie bij aspiratie).
Interacties
Benzalkoniumchloride kan worden geïnactiveerd bij gebruik met zeep of andere surfactantia.
Interacties
Vermijd gelijktijdig gebruik met lokale middelen die kwik bevatten, vanwege het risico op vorming van bijtende stoffen en gevaar van brandwonden.
Gelijktijdig gebruik van producten die zilver, waterstofperoxide en taurolidine bevatten leidt tot een verminderde werking van deze producten. Gelijktijdig gebruik van wondbehandelingsproducten die enzymatische componenten bevatten leidt tot een verminderde werking van beide middelen. Ook in combinatie met eiwitten en andere onverzadigde organische verbindingen kan de werking verminderen.
Gelijktijdig gebruik van desinfectantia met octenidine in dezelfde of aangrenzende gebieden, kan reversibele donkere verkleuringen veroorzaken.
Door de oxidatieve werking van povidonjodium kunnen bepaalde diagnostische testen (zoals testen met toluidine en guaiagom en de bepaling van hemoglobine of glucose in urine of ontlasting) fout-positieve uitslagen geven.
Tijdens het gebruik van een povidonjodium-oplossing is de opname van jodium door de schildklier mogelijk verlaagd, dit kan interfereren met testuitslagen (bv. van schildklierscintigrafie, bepaling van eiwitgebonden jood) en de behandeling met radioactief jodium.
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. Bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Farmacologisch effect: Gezien de zeer geringe cutane absorptie zijn nadelige effecten bij de foetus niet waarschijnlijk.
Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Zwangerschap
Jodium passeert de placenta.
Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens.
Farmacologisch effect: Jodium kan overgaan in de foetale circulatie en vervolgens de schildklierfunctie van de vrucht beïnvloeden. Effecten kunnen optreden vanaf de twaalfde zwangerschapsweek, omdat de foetale schildklier vanaf dat moment jodium opneemt.
Advies: Gebruik ontraden.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Farmacologisch effect: benzalkonium wordt bij lokaal gebruik door de moeder in zeer geringe mate geabsorbeerd waardoor nadelige effecten bij de zuigeling onwaarschijnlijk zijn.
Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Overig: Bij aanbrengen op de borsten deze eerst goed wassen voordat de baby wordt gevoed.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Ja (tot 50%). Toepassing van kleine hoeveelheden kan leiden tot een hoge dosis vrij jodium in de moedermelk door stapeling (melk/plasma-ratio: 15–23).
Farmacologisch effect: De schildklierfunctie van de zuigeling kan negatief worden beïnvloed en leiden tot hypothyroïdie en struma.
Advies: Bij langdurig gebruik en gebruik op grotere oppervlakken, het gebruik van dit geneesmiddel of het geven van borstvoeding ontraden. Kortdurend gebruik van povidonjodium op een klein huidoppervlak is waarschijnlijk veilig.
Contra-indicaties
- kinderen < 1 jaar.
Contra-indicaties
- Toepassing op grote huidoppervlakken bij hyperthyroïdie, of andere manifeste schildklieraandoeningen.
Waarschuwingen en voorzorgen
Niet gebruiken op huidgebieden groter dan 5% van de totale lichaamsoppervlakte en op huid rond ogen, oren, mond en geslachtsorganen. Bij contact met de ogen, direct uitspoelen met koud water.
Niet gebruiken om de wondgenezing te bevorderen.
Waarschuwingen en voorzorgen
Beperk het gebruik bij pasgeborenen tot een minimum; vanwege de hoge doorlaatbaarheid van de huid en de gevoeligheid voor jodium, is er meer kans op hypothyroïdie en is controle van de schildklierfunctie nodig.
Niet toepassen in plaats van tetanusprofylaxe.
Niet gebruiken voor en na jodium- en schildkliergerelateerde onderzoeken (zoals scintigrafie) en/of behandeling met radioactief jodium.
Povidonjodium kan bij gevoelige personen anafylactische reacties veroorzaken.
Wees voorzichtig bij schildklierafwijkingen en na schildklierziekten.
Vermijd overmatige hoeveelheden en ophoping: voorkom dat bij gebruik als desinfectans bij een operatie de oplossing afdruipt en ophoopt, bv. in huidplooien of 'onder' de patiënt. Langdurige blootstelling aan de oplossing kan irritatie veroorzaken, en in zeldzame gevallen ook ernstige huidaandoeningen zoals chemische brandwonden (als gevolg van ophoping). In geval van huidirritatie, overgevoeligheid of contacteczeem onmiddellijk het gebruik staken.
Vlekken op de huid, linnengoed, wol en zijde zijn met water gemakkelijk te verwijderen. Een lichte verkleuring van sommige kunstvezels verdwijnt na behandeling met verdunde ammonia.
Overdosering
De acute toxiciteit na accidentele inname is zeer gering vanwege de lage absorptie.
Overdosering
Symptomen
Bij chronische overdosering: hypothyroïdie, eczeem, lever- en nierfunctiestoornissen, neutropenie.
Voor meer informatie zie vergiftigingen.info.
Eigenschappen
Benzalkoniumchloride is een quaternaire ammoniumverbinding. De antimicrobiële werking van deze verbindingen berust op toename van de permeabiliteit van de celmembraan door verdringing van kationen uit de celwand en denaturatie van de lipide membraan. Benzalkoniumchloride is in lage concentraties (m.n. 0,1–0,2%) bactericide tegen een groot aantal Gram–positieve en Gram–negatieve bacteriën. Benzalkoniumchloride doodt o.a. Staphylococcus aureus en β-hemolytische streptokokken (o.a. Streptococcus pyogenes) binnen 1 minuut en Pseudomonas aeruginosa binnen 5 minuten.
Kinetische gegevens
Resorptie | zeer gering door intacte en beschadigde huid. |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Eigenschappen
Povidonjodium is een breedspectrum-desinfectans met een snelle en lang aanhoudende dodende werking tegen micro-organismen. Het is een complex van jodium, gebonden aan dragermateriaal (povidon (polyvinylpyrrolidon, PVP) waaruit het elementair jodium langzaam wordt vrijgegeven (jodiumreservoir). Het vrije jodium reageert als een sterk oxiderend medium op moleculair niveau met enzymen en structurele basiscomponenten van micro-organismen. Het spectrum is breed en omvat (myco)bacteriën, schimmels (vooral Candida spp.), vele virussen en enkele protozoa. De bruine kleur duidt op de aanwezigheid van jodium. Werkingsduur: zolang bruine kleur zichtbaar is.
Gebonden in het povidonjodiumcomplex verliest jodium grotendeels zijn lokaal irriterende effecten in vergelijking met alcoholische jodiumoplossingen.
Kinetische gegevens
Resorptie | jodium: gering door de intacte huid, hoger bij een niet-intacte huid en bij prematuren, neonaten en kinderen. |
Eliminatie | hoofdzakelijk via de nieren. |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Groepsinformatie
benzalkonium hoort bij de groep desinfectantia, cutaan.
- cetrimide/chloorhexidine (D08AC52) Vergelijk
- chloorhexidine (cutaan) (D08AC02) Vergelijk
- chloorhexidine/isopropylalcohol (D08AC52) Vergelijk
- chloorxylenol (D08AE05) Vergelijk
- jodium (D08AG03) Vergelijk
- mecetronium (D08AX53) Vergelijk
- natriumhypochloriet (D08AX07) Vergelijk
- povidonjodium (behaarde hoofdhuid) (D11AC06) Vergelijk
- povidonjodium (cutaan) (D08AG02) Vergelijk
Groepsinformatie
povidonjodium (cutaan) hoort bij de groep desinfectantia, cutaan.
- benzalkonium (D08AJ01) Vergelijk
- cetrimide/chloorhexidine (D08AC52) Vergelijk
- chloorhexidine (cutaan) (D08AC02) Vergelijk
- chloorhexidine/isopropylalcohol (D08AC52) Vergelijk
- chloorxylenol (D08AE05) Vergelijk
- jodium (D08AG03) Vergelijk
- mecetronium (D08AX53) Vergelijk
- natriumhypochloriet (D08AX07) Vergelijk
- povidonjodium (behaarde hoofdhuid) (D11AC06) Vergelijk