Samenstelling
Natriumfluoride/chloorhexidine XGVS OTC Formularium der Nederlandse Apothekers
- Toedieningsvorm
- Mondspoeling
Bevat: natriumfluoride 1 mg/ml, chloorhexidinedigluconaat 2 mg/ml.
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Samenstelling
En-De-Kay thixotrope Fluogel Milstein CV
- Toedieningsvorm
- Tandgel (met mint- of fruitsmaak)
- Verpakkingsvorm
- 500 ml
Bevat per ml: waterstoffluoride 0,6 mg, natriumfluoride 8,1 mg, samen overeenkomend met 4 mg fluoride (0,4%).
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
Volgens het advies Cariëspreventie (2011) van het Ivoren Kruis kan, bij wie poetsen niet goed mogelijk is, spoelmiddel of mondspray op basis van fluoride en chloorhexidine uitkomst bieden om plaquegroei te verminderen.
Advies
En-De-Kay Fluogel wordt toegepast in de spreekkamer en zal derhalve niet op recept worden voorgeschreven.
Indicaties
- Preventie van tandcariës, wanneer tandenpoetsen niet mogelijk is, bijvoorbeeld na mondoperaties of bij mensen met een motorische of verstandelijke beperking.
Indicaties
Preventie van tandcariës, met name bij een hoge mate van cariësactiviteit, ontkalking van het tandglazuur en voor refluoridatie van aangetaste delen van het tandglazuur.
Doseringen
Cariëspreventie
Volwassenen en kinderen ≥ 6 jaar
2× per dag spoelen met 10 ml gedurende één minuut met onverdund spoelmiddel, daarna de vloeistof uitspugen, niet doorslikken. Bij tandheelkundige ingrepen gebruikelijk 1–2 weken spoelen; bij een gingivitis kan de behandeling tot een maand duren.
Een gemiste spoeling kan desgewenst worden ingehaald, tenzij het bijna tijd is voor de volgende spoeling.
Toediening
- Bij voorkeur ná het ontbijt en vóór het slapen gaan spoelen. De fluoride kan langer doorwerken als de eerste uren niets wordt gegeten of gedronken;
- Doe een gebitsprothese uit voor het spoelen, reinig en leg deze vervolgens een kwartier in spoelvloeistof.
Doseringen
Uitsluitend te gebruiken door tandheelkundigen.
Tandcariës
Volwassen en kinderen > 4 jaar
De tanden zorgvuldig drogen. De patiënt gedurende 4 min zachtjes laten bijten op een applicatielepel die tot eenderde is gevuld met gel. Of de tanden isoleren met watten en de gel met een wattenapplicator (borstel) aanbrengen en gedurende 4 min laten zitten. Vervolgens de overtollige gel laten uitspugen. Daarna ten minste 30 min niet eten, drinken of de mond spoelen.
De behandeling mag na 6 maanden worden herhaald.
Bijwerkingen
Gemeld zijn: Meestal reversibele geelbruine tot zwartbruine verkleuring van tong en tanden (ook van vullingen en prothesen). Witte vlekjes of streepjes in het tandglazuur. smaakverandering en branderig gevoel van de tong (beiden voorbijgaand). Desquamatie, zwelling of pijn van het mondslijmvlies, droge mond. Parotitis. Overgevoeligheid (o.a. speekselvloed, mondulcera, stomatitis, erytheem, urticaria en huiduitslag) en anafylaxie (incl. anafylactische shock).
Bijwerkingen
Gemeld is: hypersensitiviteit (inclusief anafylaxie, angio-oedeem, urticaria, huiduitslag, jeuk en bronchospasmen).
Interacties
Chloorhexidine is niet verenigbaar met anion-actieve stoffen die normaliter in tandpasta aanwezig zijn (bv. detergentia zoals natrium-laurylsulfaat).
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens onvoldoende gegevens (natriumfluoride). Bij dieren is bij zeer hoge doses (systemisch) reproductietoxiciteit gemeld (natriumfluoride).
Farmacologisch effect: Het middel wordt niet doorgeslikt, waardoor het zeer beperkt in het maag-darmkanaal beschikbaar is voor opname. Bovendien wordt chloorhexidine nauwelijks opgenomen vanuit het maag-darmkanaal.
Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens onbekend. Bij dieren in hogere doses aanwijzingen voor schadelijkheid.
Farmacologisch effect: Systemische blootstelling aan fluoride is bij juiste toepassing van de gel verwaarloosbaar.
Advies: Kan, voor zover bekend zonder gevaar voor de vrucht, overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend (chloorhexidine). Ja, in geringe mate (natriumfluoride).
Farmacologisch effect: Het middel wordt niet doorgeslikt, waardoor het zeer beperkt in het maag-darmkanaal beschikbaar is voor opname bij de moeder. Bovendien wordt chloorhexidine nauwelijks opgenomen vanuit het maag-darmkanaal. Er worden daarom geen effecten bij de zuigeling verwacht.
Advies: Kan veilig worden gebruikt.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Farmacologisch effect: Systemische blootstelling aan fluoride bij moeder en zuigeling is bij juiste toepassing van de gel verwaarloosbaar.
Advies: Kan (voor zover bekend zonder gevaar) volgens voorschrift worden gebruikt.
Contra-indicaties
Er zijn voor dit middel geen contra-indicaties bekend.
Contra-indicaties
Kinderen jonger dan 4 jaar.
Waarschuwingen en voorzorgen
Bij speekselvloed, pijn, irritatie, zwelling, mondulcera of stomatitis het gebruik staken; laat de patiënt contact opnemen met de tandarts. Ook in geval van aanhoudende klachten van smaakverandering en branderig gevoel van de tong.
De (reversibele) bruinverkleuring van tanden en tong is sterker bij aanwezigheid van tannine in de mond (zoals na drinken van thee, koffie, rode wijn) en kan grotendeels worden voorkomen door ruim voor het gebruik de tanden te poetsen (of het kunstgebit te reinigen met een kunstgebitreiniger). Er is geen adequate wijze anders dan polijsten om de verkleuring van gebitselementen te doen verdwijnen. De tongverkleuring verdwijnt nadat het gebruik wordt gestopt.
Fluorose (gevlekt glazuur, zebratanden) kan bij kinderen ontstaan door overmatig gebruik van fluoride tijdens de tandvorming. De kwetsbare leeftijdsfase ligt met name tussen ½ en 4½ jaar, omdat in die periode het later zichtbare glazuur van de snijtanden wordt gevormd. Fluorose kan pas worden opgemerkt na de leeftijd van ca. 6 jaar, wanneer de blijvende tanden zijn doorgebroken.
Wasadvies: Als een kledingstuk of beddengoed in contact is geweest met chloorhexidine, kunnen na het wassen met een chloorbevattend wasmiddel, bruine niet-verwijderbare vlekken ontstaan. Deze vlekken zijn te voorkomen door te bleken met perboraat.
Waarschuwingen en voorzorgen
De gel niet inslikken.
Op de dag van applicatie geen fluoridetandpasta of -tabletten gebruiken.
Vermijd contact met gel en glazen of metalen voorwerpen.
Overdosering
Symptomen
natriumfluoride: acute intoxicatie: transpiratie, hypersalivatie, maag-darmstoornissen zoals misselijkheid, braken, buikpijn en diarree, en in ernstiger gevallen hypomagnesiëmie, hypocalciëmie, hyperkaliëmie, hartritmestoornissen, tremoren, tetanie, convulsies, ademhalingsstoornissen, hypotensie, shock en hartstilstand kunnen optreden. De geschatte toxische dosis is vanaf 5–10 mg fluoride/kg lichaamsgewicht (= 11–22 mg natriumfluoride/kg). Met name bij kinderen bestaat gevaar voor acute intoxicatie, door snoepen van fluoridetandpasta, tandgel of tabletjes, of drinken van natriumfluoride-mondspoeling. Duraphat tandpasta bevat tevens menthol, dat vooral bij zuigelingen en kinderen bij inname in grote hoeveelheden convulsies kan veroorzaken. Chloorhexidine: Alleen lokaal: lichte irritatie van slijmvliezen, mogelijk misselijkheid en braken (chloorhexidine wordt nauwelijks opgenomen vanuit het maag-darmkanaal).
Therapie
Melk drinken.
Neem voor meer informatie over een intoxicatie met dit middel contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.
Overdosering
De geschatte toxische dosis is vanaf 5–10 mg fluoride/kg lichaamsgewicht (= 11–22 mg natriumfluoride/kg). Met name bij kinderen bestaat gevaar voor acute intoxicatie, als gevolg van snoepen van fluoridetandpasta, tandgel of tabletjes, of drinken van natriumfluoridemondspoeling.
Symptomen
hypersalivatie, ernstige misselijkheid, braken, diarree, tremoren, tetanie, convulsies. Elektrolytstoornissen: hypocalciëmie, hypomagnesiëmie, hyperkaliëmie, gevolgd door, hartritmestoornissen en shock.
Therapie
Maagspoelen, vooral zinvol in het eerste uur na blootstelling > 8 mg/kg. Absorptie van fluoride verminderen door drinken van 1–2 glazen melk of inname van een calciumzout. Bij ernstige intoxicatie controle serumcalcium.
Eigenschappen
Chloorhexidine heeft een bactericide werking tegen schadelijke bacteriën in de mondholte en voorkomt zo het ontstaan van tandplak. Natriumfluoride versterkt de tanden en beschermt het tandglazuur, doordat fluoride de demineralisatie van het tandoppervlak remt en de remineralisatie bevordert.
Kinetische gegevens
Resorptie | Natriumfluoride: na accidentele orale inname snel en uitgebreid (90–100%); chloorhexidine: niet of nauwelijks. |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Eigenschappen
Fluor verhoogt de weerstand van tandglazuur; het stimuleert de vorming van grotere en regelmatiger glazuurkristallen en geeft door uitwisseling van anionen aanleiding tot de vorming van een geringe hoeveelheid hydroxyfluorapatiet. Het glazuur is hierdoor beter bestand tegen cariës.
Groepsinformatie
natriumfluoride/chloorhexidine hoort bij de groep fluoriden.
Groepsinformatie
natriumfluoride/waterstoffluoride hoort bij de groep fluoriden.