Samenstelling
Colex Klysma XGVS OTC Tramedico bv
- Toedieningsvorm
- Klysma
- Verpakkingsvorm
- 133 ml
Bevat per ml: dinatriumwaterstoffosfaat 31,8 mg en natriumdiwaterstoffosfaat 139,1 mg. Per klysma wordt ca. 4,4 g natrium (Na +) gegeven.
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Samenstelling
Natriumsulfaatpoeder voor Drank FNA (grondstof) Formularium der Nederlandse Apothekers
- Toedieningsvorm
- Poeder
- Sterkte
- 3 g, 6 g, 9 g, 12 g, 15 g, 18 g, 21 g, 24 g, 27 g, 30 g
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
Adviseer bij obstipatie in eerste instantie voldoende inname van vocht en vezels, en voldoende beweging. Indien een dieet met extra vezels niet volstaat, is psyllium een alternatief. Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie is een osmotisch laxans eerste keus. Verhoog bij onvoldoende effect zo nodig tot de maximale dosering of combineer met, of schakel over op een contactlaxans of ander osmotisch laxans. Overweeg als defecatie 3 dagen uitblijft ondanks optimale orale therapie, rectale medicatie ter lediging van het rectum. Fecale impactie kan medicamenteus of manueel worden verwijderd. Als medicatie de voorkeur heeft, overweeg een (micro)klysma of een hoge dosis macrogol (met of zonder elektrolyten).
Overweeg als defecatie 3 dagen uitblijft, ondanks optimale orale therapie, rectale medicatie ter lediging van het rectum. Kies uit rectaal bisacodyl, natriumlaurylsulfoacetaat/natriumcitraat/sorbitol, natriumfosfaat, natriumdocusaat/glycerol of natriumdocusaat/sorbitol.
Bij fecale impactie bij kinderen heeft een hoge dosis macrogol de voorkeur boven een klysma, omdat dit minder belastend is voor het kind. Geef een klysma indien macrogol niet beschikbaar is.
Advies
Bij orale colonlavage voor onderzoek of chirurgie is de preparaatkeuze afhankelijk van de conditie en omstandigheden van de patiënt en van de aard van de te volgen verrichting.
Indicaties
- Voor lediging van het rectum, het sigmoïd en het onderste gedeelte van het colon descendens bij incidentele obstipatie;
- Ter eliminatie van bariumimpacten. Ter voorbereiding van medische en diagnostische ingrepen en bij bevalling.
Gerelateerde informatie
Indicaties
Colonlavage. Bij vergiftigingen, vrijwel altijd in een combinatie met geactiveerde kool, om obstipatie door de kool te voorkomen.
Doseringen
Obstipatie
Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar
Eén klysma per keer.
Toediening: Breng de canule voorzichtig in het rectum en knijp de container samen tot de inhoud (bijna) verdwenen is. Er kan een restant achterblijven, dit beïnvloedt de werking niet.
Doseringen
Colonlavage
10–30 g poeder in ruim water opgelost op de nuchtere maag.
Bij vergiftigingen
Volwassenen
richtlijn 30 g in 100 ml water.
Kinderen
0,5 g/kg lichaamsgewicht. Kinderen krijgen een kleiner volume van de oplossing (30% g/v) dan volwassenen.
Bijwerkingen
Gemeld zijn: Hyperfosfatemie, hypocalciëmie, hypokaliëmie, hypernatriëmie, metabole acidose. Misselijkheid, braken, buikpijn, abdominale distensie, diarree. Rectale irritatie.
Bij jonge kinderen en bij ouderen kunnen ernstige symptomen van verstoorde elektrolytenbalans sneller optreden, gemeld zijn tetanie en overlijden.
Bijwerkingen
Interacties
Extra alert zijn bij gelijktijdig gebruik met geneesmiddelen die de renale perfusie beïnvloeden of die de water–elektrolytenbalans kunnen beïnvloeden, zoals calciumantagonisten, NSAID's, ACE-remmers, AT1-receptorantagonisten of diuretica.
Calciumsupplementen of calciumbevattende antacida kunnen het risico op ectopische calcificatie vergroten.
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens.
Advies: Kan eenmalig worden gebruikt. Herhaald gebruik ontraden wegens mogelijke verstoring van de calcium- of fosfaatbalans in moeder en foetus.
Zwangerschap
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.
Lactatie
Contra-indicaties
- braken of buikklachten van onbekende oorsprong;
- acute buikaandoeningen (peritonitis, appendicitis), aangeboren megacolon, beschadigd darm-rectumslijmvlies, maag-darmbloedingen en aandoeningen die mogelijk gepaard gaan met verhoogde absorptie van fosfaat uit het colon;
- matige en ernstige nierinsufficiëntie;
- verstoringen van de elektrolytenbalans, o.a. hyperfosfatemie en hyper- en hypocalciëmie;
- dehydratie;
- sterk natriumbeperkt dieet;
- hartfalen;
- kinderen jonger dan 3 jaar.
Contra-indicaties
Plotseling optredende buikpijn (appendicitis, ileus). Obstructie van de darm. Hartfalen met oedemen.
Waarschuwingen en voorzorgen
Risicogroepen: Wees voorzichtig bij cardiovasculaire aandoeningen, nierfunctiestoornissen, kinderen, ouderen, oedemen, zwangerschapstoxicose, hypoalbuminemie en levercirrose.
Toxiciteit: Ook bij patiënten die niet tot een risicogroep behoren kan ernstige toxiciteit optreden als de oplossing langdurig wordt ingehouden.
Darmperforatie: Toediening van het klysma tegen de darmwand aan kan perforatie van het rectum tot gevolg hebben. Bij rectaal bloedverlies of het uitblijven van defecatie nader medisch onderzoek instellen.
Dehydratie: Ter preventie van dehydratie de patiënt adviseren heldere vloeistoffen te drinken.
Onderzoeksgegevens: Bij kinderen van 3–12 j. alleen gebruiken onder medisch toezicht.
Waarschuwingen en voorzorgen
Voorzichtigheid is geboden bij hart- en nierziekten. Overmatig gebruik kan ernstige verstoring van de water- en zouthuishouding veroorzaken.
Eigenschappen
Gebruiksklaar wegwerpklysma, dat door de patiënt zelf kan worden toegepast. Door de osmotische werking van de fosfaationen wordt vocht in het darmlumen vastgehouden, waardoor het fecale volume groter wordt en de feces zachter. Werking: meestal binnen 5 min.
Eigenschappen
Osmotisch werkend laxans; in de darm wordt water vastgehouden, waardoor de darminhoud en het volume ervan groter worden. Bij lood- en bariumvergiftigingen wordt bij toepassing van natriumsulfaat onoplosbaar lood- of bariumsulfaat gevormd. Werking: na 2–8 uur, afhankelijk van de concentratie van de ingenomen vloeistof.
Kinetische gegevens
Resorptie | goed (natrium). |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Groepsinformatie
natriumfosfaat (rectaal) hoort bij de groep laxantia, osmotisch werkende.
Groepsinformatie
natriumsulfaat hoort bij de groep laxantia, osmotisch werkende.