Het FK heeft samen met de Content Kings onderzoek gedaan naar het gebruik van de indicatieteksten in de voorschrijfpraktijk.

Waardevol

Uit dit onderzoek komt naar voren dat de indicatieteksten een toegevoegde waarde hebben. Voorschrijvers vinden de stappenplannen handig, overzichtelijk en gemakkelijker dan de richtlijnen. In de heterogene groep van respondenten bleken de belangrijkste redenen van gebruik:

  • Snel en eenvoudig checken of een bepaald middel inderdaad kan bij een indicatie.
  • Snel inzicht krijgen in de stappen van de behandeling van een bepaalde indicatie.

Niet bij iedereen "in het systeem"

Uit het onderzoek bleek ook dat een deel van de voorschrijvers deze teksten niet kent, of niet in de routine heeft opgenomen. Men betreurde dat, omdat de behandelplannen er wel heel handig uitzagen.

We willen daarom de bekendheid en vindbaarheid van de indicatieteksten verder verbeteren, zodat meer voorschrijvers er profijt van kunnen hebben. We zoeken een nieuwe naam, bijvoorbeeld: Behandelplannen. Als u een andere suggestie heeft, laat het ons weten.

Geen tijd voor te lange teksten

Bij een aantal teksten gaven respondenten aan dat ze te lang zijn en dat daarvoor geen tijd is.

We gaan in de toekomst bij het onderhoud nog kritischer samenvatten tot het strikt noodzakelijke en nog meer doorverwijzen naar bronnen voor verdere details.

Overige verbetertips

Respondenten hebben desgevraagd ook suggesties gedaan ter verbetering van het FK in het algemeen, waarvoor onze dank. Vaak vroeg men echter om functies die het FK nu al biedt, zoals links naar bronnen (bv. Lareb of richtlijnen), informatie over geneesmiddelprijzen, een vergelijkfunctie, een app die dezelfde informatie biedt als de website (FK Online webapp in plaats van offline FK app).

Ook hiervoor geldt dat we gaan werken aan bekendheid en vindbaarheid. Onze tip: doe in 2 uur de gratis en geaccrediteerde FK e-learning cursus. Leer daarmee alle mogelijkheden van het FK kennen en haal meer voordeel uit het FK in uw praktijk.

Logos